Kraliyet onuruna düzenlenen bir saygı etkinliği olarak başlamış olsa da günümüzde 2 hafta boyunca devam eden ve über turistik bir etkinliğe dönüşen Oktoberfest yani Almanların geleneksel bira bayramı bu sene de Almanya’ya gitme isteğimizi tavana vurmayı başardı! Her sene Eylül ayının sondan ikinci Cumartesi günü başlayan ve Ekim’in son Pazar günü sona eren; merkez üssü Bavyera’nın başkenti Münih olan bu keyifli festival hakkında daha fazla bilgi edinmek için içeriğimize buyurun!
1- Oktoberfest 1810 yılından bu yana kutlanıyor
Bilinenin aksine "bira bayramı" olarak ortaya çıkmayan Oktoberfest, aslında ilk kez 1810 senesinde Bavyera Prensi Ludwig’in düğünü onuruna düzenlenen ve sonradan gelenekselleşen bir halk etkinliği. Bavyera halkının "Wiesn" şeklinde andığı bu etkinlik dünyanın en büyük açık hava etkinliği olarak biliniyor.
2- Çadırlarda yer bulma konusu mühim
Oktoberfest’in kalbi festival alanına kurulmuş farklı isim ve temalara sahip 14 adet çadırda atıyor. Her biri başka isimlere ve temalara sahip olan bu çadırlarda yer bulmak genelde çok kolay olmuyor. Bu yüzden siz siz olun Oktoberfest’e niyetlendiğiniz an çadırlardaki masalar için online rezervasyon yapın. (Sabahın köründe gidip nöbet tutarım diyorsanız o başka tabii.😊)
3- Bira fiyatları 10 Euro civarında
Litrelik kupalarda servis edilen Oktoberfest birası ortalama 10 Euro civarında fiyatlara satılıyor. Fiyat çadırdan çadıra göre değişebilirken, bira bahçelerinde biraz daha yüksek fiyatlar ödenebiliyor.
4- Bavyera sokak lezzetlerine aşık olmamak imkansız
Oktoberfest her ne kadar bira festivali olarak anılsa da, festival alanında servis edilen bira yancısı yiyecekler sayesinde olay biraz da lezzet festivaline dönüşmüş durumda. Bu lezzetler arasında asla es geçilmemesi gerekenler ise dürüm şeklinde sunulan bir çeşit tavuk çevirme olan Brathendl; meşhur Alman pretzel’i ve tabii ki leziz Oktoberfest kurabiyeleri.
5- Oktoberfest’in birası bildiğiniz biralardan değil
Oktoberfest’te içeceğiniz biralar klasik Alman birası değil, sadece Oktoberfest için özel olarak üretilmiş yüksek alkollü Bavyera stili biralar. Bu yüzden festival boyunca kendinizi bozmamak için bu gerçeği aklınızda bulundurun.
6- Menüler ve tabelalar genelde Almanca
Çok turistik bir festival gibi görünse de Oktoberfest katılımcılarının yalnızca %20’si yabancı turistlerden oluşuyor. Bu yüzden olsa gerek etkinlikte kullanılan yönlendirme tabelaları, menüler vb. her şeyde yalnızca Almanca kullanılıyor.
7- Festival ruhunu daha iyi yakalamak için kostüm kiralamak mümkün
Oktoberfest için belli bir giyim kodu olmasa da Bavyera usulü geleneksel kıyafetler giyerek ortamın ruhunu daha iyi hissedebilirsiniz. Bunu yapmak için festival alanında kiralanan yöresel kıyafetlere bir göz atabilirsiniz.
8- Oktoberfest’te yeme – içme dışında aktiviteler de mevcut
Oktoberfest yalnızca bira üzerine kurulmuş bir açık hava festivali gibi algılansa da aslında festival alanında birçok eğlenceli aktivite de var. Her köşe başında DJ performansları ve konserler olan bu etkinlikte aynı zamanda masal gibi bir de lunapark alanı mevcut.
9- Etkinlik alanları gece yarısı kapanıyor
Oktoberfest’in gerçekleştirildiği çadırlar genelde gece 23:00 ile 24:00 arasında kapanıyor. Ancak üzülmeyin çünkü çadırlar sabah 10:00’da yeniden açılıyor!
10- Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yapmak gerekiyor
Konaklama rezervasyonlarınızı Oktoberfest’e gitmeden aylar önce tamamlamanızda fayda var. Çünkü Oktoberfest döneminde Münih’te otellerin doluluk oranı %90’ları buluyor ve son dakika rezervasyonları epey pahalıya patlayabiliyor.
Yorum Yaz